Wie is Nicholas Angelich?

Nicholas Angelich

piano

Nicholas Angelich kreeg zijn eerste pianolessen van zijn moeder en debuteerde op zijn zevende met Mozarts Pianoconcert nr. 21 in C groot, KV 467. Toen hij dertien was, werd hij toegelaten tot het conservatorium in Parijs. Hier had de Amerikaan les van onder anderen Aldo Ciccolini en Yvonne Loriod. Een belangrijk debuut maakte Nicholas Angelich in 2003, bij de New York Philharmonic onder leiding van Kurt Masur.

Start / pauzeer slideshow

Sindsdien was de pianist te beluisteren met vele grote orkesten, waaronder het Orchestre National de France, het Los Angeles Symphony Orchestra, het London Philharmonic Orchestra en het Orkest van het Mariinski Theater in Sint-Petersburg. Naast het uitvoeren van klassiek en romantisch repertoire vertolkt Nicholas Angelich graag moderne en hedendaagse muziek. Hij bracht diverse werken in première, en Pierre Henry droeg zijn Concert voor piano zonder orkest aan hem op.

Kamermuziek speelde Nicholas Angelich in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw eerder met bijvoorbeeld het Pavel Haas Kwartet en het Henschel Kwartet; in de Grote Zaal was hij te beluisteren met onder andere het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Bijgewerkt op donderdag 24 december 2015