Wie is Lucas Jussen?

Lucas Jussen

piano

Lucas Jussen begon op vijfjarige leeftijd met pianospelen en debuteerde op zijn negende in de Grote Zaal van Het Concertgebouw, als solist bij de Camerata Amsterdam.

Net als zijn jongere broer Arthur, ook pianist, studeerde Lucas Jussen bij Jan Wijn, Ton Hartsuiker en Maria João Pires. Hij vervolgde zijn studie voor twee jaar bij Menahem Pressler in de Verenigde Staten. Momenteel is Dmitri Bashkirov zijn docent, aan de Escuela Superior de Música Reina Sofía in Madrid.

Samen wonnen Arthur en Lucas Jussen een aantal belangrijke onderscheidingen, waaronder in 2011 de allereerste Concertgebouw Young Talent Award en in 2013 de publieksprijs van de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern. Ze namen vier cd’s op, en voor hun debuutalbum, met daarop muziek van Beethoven, kregen ze een Edison Award. Het nieuwste album, Mozarts Double Piano Concertos met de Academy of St Martin in the Fields onder leiding van Neville Marriner, verscheen op 9 oktober.

Start / pauzeer slideshow

De broers gaven tal van recitals en soleerden – als duo of afzonderlijk – bij nagenoeg alle Nederlandse orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, Amsterdam Sinfonietta, de Radio Kamer Filharmonie en Ludwig.

Over de grens waren ze te beluisteren met bijvoorbeeld het Dallas Symphony Orchestra en de Hong Kong Philharmonic Orchestra, beide gedirigeerd door Jaap van Zweden, bij de orkesten van Kanton en Sjanghai en bij het London Chamber Orchestra.

In 2006 deelde Lucas Jussen tijdens het Prinsengrachtconcert het podium met Lang Lang. Dit seizoen is hij artist in residence van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest.

Bijgewerkt op zondag 18 oktober 2015