Wat is Cuarteto Casals?

Cuarteto Casals

kwartet

Het Cuarteto Casals werd in 1997 opgericht door vier studenten van de Escuela Superior de Música Reina Sofía in Madrid. Het ensemble volgde lessen bij onder anderen Antonello Farulli, Walter Levin en Rainer Schmidt.

In 2000 won het kwartet de London String Quartet Competition en twee jaar later het Hamburgse Internationale Brahms Wettbewerb. In 2008 kreeg het een Borletti-Buitoni Trust Award. Inmiddels zijn de musici vaste gast op de belangrijke podia in Londen, New York, Berlijn, Wenen en Parijs. Ze hebben een vaste residentie in L’Auditori in Barcelona.

Start / pauzeer slideshow

Het repertoire van het Cuarteto Casals omvat naast werk uit het verleden ook hedendaagse muziek. Het ensemble bracht composities van toondichters als György Kurtág, James MacMillan en Christian Lauba in première. De omvangrijke discografie omvat vertolkingen van werk van bijvoorbeeld Haydn, Brahms, Kurtág en Arriaga.

Het Cuarteto Casals had de eer de Spaanse koning te begeleiden tijdens diverse diplomatieke bezoeken. Naast hun werk op het podium en in de studio zijn de kwartetleden docent aan de Escola Superior de Música de Catalunya in Barcelona.

In Het Concertgebouw maakte het ensemble zijn debuut in april 2003 en in seizoen 2006/07 maakte het een Europese tournee in de Rising Stars-serie. Het vorige optreden van het Cuarteto Casals in de Kleine Zaal was in Het Zondagochtend Concert van 19 oktober 2014.

Bijgewerkt op zondag 18 oktober 2015