Wie is Murray Perahia?

Murray Perahia

piano

De muzikale loopbaan van Murray Perahia omspant meer dan vier decennia. Hij is eerste gastdirigent van de Academy of St Martin in the Fields en trad als dirigent en pianist met dit gezelschap op in Europa, de Verenigde Staten en Japan. Aan de Mannes School of Music in zijn geboortestad New York volgde hij lessen compositie en directie.

‘s Zomers was hij vaak te vinden op het Marlboro Music Festival, waar hij werkte met legendarische musici als Rudolf Serkin en Pablo Casals. Belangrijke mentoren waren ook Mieczys┼éaw Horszowski en Vladimir Horowitz. Met het winnen van de Leeds International Piano Competition in 1972 zette Murray Perahia een glansrijke carrière in gang.

Start / pauzeer slideshow

Een jaar later speelde hij voor het eerst op het Aldeburgh Festival, waar hij nauw samenwerkte met Benjamin Britten en Peter Pears, en van 1981 tot 1989 zou hij co-artistiek leider van datzelfde festival worden. De musicus ontving in de loop der jaren tal van onderscheidingen en werkte aan een discografie van indrukwekkende omvang.

Murray Perahia is met regelmaat te gast in Het Concertgebouw en kreeg in seizoen 2002/03 een Carte Blanche. In november 2015 was hij voor het laatst in de Grote Zaal te horen, in het Pianoconcert van Schumann met het Chamber Orchestra of Europe onder leiding van Bernard Haitink.

Bijgewerkt op dinsdag 23 oktober 2018