Wie is Mirga Gražinytė-Tyla?

Mirga Gražinytė-Tyla

dirigent

Mirga Gražinytė-Tyla is sinds februari 2016 chef-dirigent van het City of Birmingham Symphony Orchestra. Ze treedt hiermee in de voetsporen van haar directe voorgangers Simon Rattle, Sakari Oramo en Andris Nelsons.

Mirga Gražinytė-Tyla, geboren in Vilnius, dirigeert vanaf elfjarige leeftijd en studeerde in Leipzig, Bologna, Zürich en Graz. Masterclasses volgde ze bij onder anderen Herbert Blomstedt en Kurt Masur.

In het seizoen 2012/13 was ze Dudamel Fellow bij de Los Angeles Philharmonic en in de twee seizoenen daarna bekleedde ze bij hetzelfde gezelschap de functie van assistent-dirigent. Voor 2016/17 was ze in Los Angeles associate conductor. Van 2015 tot 2017 voerde Mirga Gražinytė-Tyla bovendien de muzikaal-artistieke leiding over het Salzburger Landestheater.

Start / pauzeer slideshow

Operaproducties dirigeerde ze in de theaters van bijvoorbeeld Heidelberg en Bern en bij de Komische Oper in Berlijn. Voor het vertolken van symfonisch repertoire werkte ze met onder meer het Litouws en het Deens Nationaal Symfonieorkest, het Gustav Mahler Jugendorchester, het Beethoven Orchester Bonn, het Orchestre Philharmonique de Radio France Paris, de Camerata Salzburg, het Mozarteum Orchester en de Kremerata Baltica.

In de Verenigde Staten leidde ze onder meer de orkesten van Seattle, San Diego en Philadelphia.

Mirga Gražinytė-Tyla dirigeerde het City of Birmingham Symphony Orchestra voor het eerst in juli 2015 en maakt vandaag haar debuut in Het Concertgebouw.

Bijgewerkt op donderdag 11 april 2019