Wie is Kian Soltani?

Kian Soltani

cello

Kian Soltani werd geboren in Bregenz, in een Perzische familie van musici. Hij ging op jonge leeftijd naar de Musik-Akademie Basel en maakte op zijn negentiende belangrijke debuten in de Musikverein in Wenen en tijdens de Schubertiade Hohenems.

In 2013 won hij het Internationaal Paulo Celloconcours in Helsinki en een jaar later kreeg hij een beurs van de Anne-Sophie Mutter Stiftung. Zijn studie rondde hij af aan de Kronberg Academy.

Start / pauzeer slideshow

Daniel Barenboim koos de cellist als een van de solisten in Beethovens Tripelconcert voor uitvoeringen door zijn West Eastern Divan Orchestra in Berlijn, Salzburg, Luzern, Londen en Buenos Aires.

In 2016 viel Kian Soltani op tijdens de Cello Biënnale in Amsterdam, waar hij een solowerk speelde van de Azerbeidjaanse componiste Franghiz Ali-Zadeh. In het huidige concertseizoen is Kian Soltani artist in residence bij het Residentie Orkest in Den Haag. In Het Concertgebouw was hij één keer eerder te beluisteren, toen hij in de Grote Zaal met het Residentie Orkest het Celloconcert van Elgar speelde in Het Zondagochtend Concert van 21 oktober jongstleden. Het instrument dat de cellist in bruikleen heeft, is gebouwd in 1680 door de Milanese broers Grancino.

Bijgewerkt op donderdag 24 januari 2019