Wie is Pierre-Laurent Aimard?

Pierre-Laurent Aimard

piano

Pierre-Laurent Aimard geldt wereldwijd als een toonaangevende interpreet van pianomuziek in het algemeen en als een belangrijk pleitbezorger van hedendaagse muziek in het bijzonder, zowel in de concertzaal als via zijn indrukwekkende discografie. Als erkenning voor zijn muzikale verdiensten ontving hij in 2017 de prestigieuze Ernst Von Siemens Musikpreis.

Aimard, geboren in Lyon in 1957, studeerde aan het Conservatoire de Paris bij Yvonne Loriod en in Londen bij Maria Curcio. In 1973 won hij op zijn zestiende het Concours Olivier Messiaen en drie jaar later benoemde Pierre Boulez hem tot de eerste solopianist van zijn Ensemble intercontemporain.

Start / pauzeer slideshow

Niet alleen met Boulez, maar ook met vele andere componisten bouwde Pierre-Laurent Aimard nauwe banden op, onder wie Kurtág, Stockhausen, Carter en Ligeti. Hij doceert aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen en verzorgt talloze lezingen en workshops.

De Franse pianist debuteerde in 1987 bij het orkest en keerde er sinds 1995 regelmatig terug. In september 2012 wekte hij ontzag met de uitvoering van Le désenchantement du monde van Tristan Murail.

Artist in residence 2018/19

Het Koninklijk Concertgebouworkest is verheugd in seizoen 2018/19 met Pierre-Laurent Aimard als artist in residence te kunnen samenwerken. Eerder dit seizoen soleerde hij in Dvoƙáks Pianoconcert en Beethovens Vijfde ­pianoconcert en gaf hij met orkestleden een kamermuziekconcert in de serie ­Close-up.

Lees het interview met Pierre-Laurent Aimard over zijn residency (Preludium december 2018)

Bijgewerkt op woensdag 15 mei 2019