Wie is Simone Lamsma?

Simone Lamsma

viool

Simone Lamsma kreeg als kind vioolles van Davina van Wely. Op haar elfde verhuisde ze naar Groot-­Brittanië, waar ze studeerde aan de prestigieuze Yehudi Menuhin School. Op haar veertiende soleerde ze met veel succes bij het Noord Nederlands Orkest.

Ze vervolgde haar opleiding aan de Royal Academy of Music in Londen, waar ze cum laude afstudeerde. In 2003 won ze het Nationaal Vioolconcours ‘Oskar Back’ en in 2004 de Benjamin Britten International Violin Competition, waarna ze uitgroeide tot een veelgevraagd violiste.

Ze werkt regelmatig samen met dirigent Jaap van Zweden: onder zijn leiding soleerde ze bij het Dallas Symphony Orchestra en het Hong Kong Philharmonic Orchestra, en later deze maand doen ze samen het Vioolconcert van Britten bij de New York Philharmonic.

Start / pauzeer slideshow

Simone Lamsma musiceerde ook met gezelschappen als het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm, de orkesten van Chicago en San Francisco en het City of Birmingham Symphony Orchestra; in 2012 debuteerde ze bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Afgelopen seizoen bracht ze nieuwe composities van Matijs de Roo en Michel van der Aa in première. In mei vergezelde Simone Lamsma koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek in Luxemburg.

Bijgewerkt op maandag 22 oktober 2018