Wie is Dima Slobodeniouk?

Dima Slobodeniouk

dirigent

Dima Slobodeniouk studeerde aanvankelijk viool in Moskou. Later verhuisde hij naar Finland, waar hij directie ging studeren bij Atso Almila aan de Sibelius-Academie. Hij kreeg tevens begeleiding van Leif Segerstam, Jorma Panula, Ilja Moesin en Esa-Pekka Salonen. Inmiddels geldt Slobodeniouk als een van de beste dirigenten van zijn generatie. De combinatie van zijn Russische roots en zijn Finse thuisbasis is geregeld in zijn concertprogrammering en cd-opnamen terug te vinden.

Start / pauzeer slideshow

Sinds 2013 is Dima Slobodeniouk chef-dirigent van het Orquesta Sinfónica de Galicia ; sinds 2016 vervult hij dezelfde functie bij het Symfonieorkest Lahti en is hij tevens artistiek leider van het bijbehorende Sibelius Festival. Als gastdirigent gaf hij leiding aan gezelschappen als het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het London Symphony Orchestra, het Radio Filharmonisch Orkest, het Gewandhausorchester en het Finse Avanti! Kamerorkest (gespecialiseerd in hedendaagse muziek).

Afgelopen seizoen debuteerde hij bij de Berliner Philharmoniker. Ook voor de volgende generatie musici spant hij zich in: de afgelopen jaren begeleidde hij studenten aan de Verbier Festival Academy en initieerde hij een project bij het Orquesta Sinfónica de Galicia om directiestudenten de mogelijkheid te bieden met een professioneel orkest samen te werken. Dima Slobodeniouk debuteert bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Bijgewerkt op dinsdag 25 september 2018