Wie is Beatrice Rana?

Beatrice Rana

piano

Beatrice Rana studeerde aan het Nino Rota Conservatorium in Monopoli piano bij Benedetto Lupo en compositie bij Marco della Sciucca; haar piano­studie vervolgde ze bij Arie Vardi in Hannover.

Ze kwam in 2011 voor het eerst in de publieke belangstelling toen ze op het Concours Musical International de Montréal de eerste prijs en alle speciale juryprijzen won. In 2013 behaalde ze de tweede prijs en de publieksprijs bij de Van Cliburn International Piano Competition, in 2015 werd ze verkozen tot BBC New Generation Artist en het jaar erop kreeg ze een beurs van de Borletti-­Buitoni Trust.

Start / pauzeer slideshow

Het seizoen 2016/17 vormde een mijlpaal in Beatrice Rana’s carrière met de uiterst succesvolle release van haar opname van Bachs Goldberg-variaties. Naast een internationale serie solorecitals (onder meer ook in de Grote Zaal in de serie Meesterpianisten) trad de pianiste inmiddels op met orkesten als het London Philharmonic Orchestra, het City of Birmingham Sym­phony Orchestra, het BBC Symphony Orchestra (tijdens de BBC Proms), het Orchestre National de France, de Camerata Salzburg, The Philadelphia Orchestra, de Los Angeles Philharmonic, het NHK Symfonie­orkest in Tokio en het Sint-­Petersburg Filharmonisch Orkest.

Toen ze afgelopen oktober haar ­debuut maakte bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Trevor Pinnock, wijdde ­Preludium het coverartikel aan de jonge Italiaan­se pianiste.

Bijgewerkt op dinsdag 25 september 2018