Wie is Sir Simon Rattle?

Simon Rattle

dirigent

Sir Simon Rattle is afkomstig uit Liverpool en studeerde aan de Royal Academy of Music in Londen. Hij was lange tijd – van 1980 tot 1998 – als dirigent, artistiek adviseur en chef-dirigent verbonden aan het City of Birmingham Symphony Orchestra. Ook was hij vaste gastdirigent van het Orchestra of the Age of Enlightenment en adviseur van de Birmingham Contemporary ­Music Group.

In september 2002 werd hij geïnaugureerd als artistiek leider van de Philharmonie in Berlijn en als chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker; al in 1987 had hij bij het orkest zijn debuut gemaakt – met Mahlers Zesde symfonie – en deze maand rondt hij zijn laatste ­Berlijnse seizoen af. In september 2017 begon ­­Simon Rattle als chef-dirigent bij het London Symphony Orchestra.

Start / pauzeer slideshow

Naast zijn werk in Londen en Berlijn koestert de dirigent nauwe banden met verschillende grote orkesten in Europa en de Verenigde Staten; als gastdirigent werkt hij bijvoorbeeld geregeld met de orkesten van Boston en Philadelphia en met de Wiener Philharmoniker. Op het vlak van de opera debuteerde Simon Rattle in 1977 op het Glyndebourne Festival en is hij inmiddels een geliefde gast in de bekende operahuizen van steden als Amsterdam, Berlijn, Wenen, Parijs en New York en tijdens de festivals van Salzburg, Baden-Baden en Aix-en-Provence.

Met de Berliner Philharmoniker legde Simon Rattle onder meer Bachs Johannes- en Matthäus-Passion en de complete symfonieën van Schumann, Sibelius, Beethoven en Brahms vast, maar maakte hij bijvoorbeeld ook een album met hedendaags (opdracht-)werk op het thema asteroïden. Voor hun opname van Ein deutsches Requiem van Brahms kregen orkest en dirigent hun eerste gezamenlijk Grammy.

Bijgewerkt op dinsdag 22 mei 2018