Wie is Denis Matsuev?

Denis Matsuev

piano

De Russische pianist Denis Matsuev maakte zijn grote doorbraak in 1998, met het winnen van het prestigieuze Internationaal Tsjaikovski Concours in Moskou. Sindsdien treedt hij wereldwijd op. Als solist werkte hij met bijvoorbeeld de Berliner Philharmoniker, het Boedapest Festival Orkest en de New York Philharmonic.

Hij ­musiceerde met dirigenten als Paavo Järvi, ­Mariss Jansons, Zubin Mehta en Myung-Whun Chung. Ook recitals brachten de pianist in beroemde zalen; in Het Concertgebouw was hij meerdere keren te gast in de serie Meester­pianisten.

Start / pauzeer slideshow

Zijn debuut in de Grote Zaal maakte hij met het Derde pianoconcert van Rachmaninoff met het Orchestre National du Capitole de Toulouse tijdens de Robeco Zomerconcerten van 2007 en hij keerde er onder meer terug bij het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch Orkest.

Denis Matsuev kan bogen op een uitgebreide discografie; een recente cd bevat pianoconcerten van Prokofjev en Rachmaninoff, opgenomen met het Orkest van het ­Mariinski Theater onder leiding van Valery Gergiev.

Naast zijn werk op het podium en in de studio was de musicus als organisator en artistiek leider betrokken bij verschillende culturele en educatieve projecten. Zo was hij UNESCO Goodwill Ambassador en is hij ambassadeur voor de 2018 FIFA World Cup Russia.

Bijgewerkt op dinsdag 24 april 2018