Wie is Dmitri Liss?

Dmitri Liss

dirigent

Dmitri Liss werd geboren in de Russische plaats Balasjov. Hij studeerde viool, klarinet en muziekwetenschap voordat hij voor directielessen bij Dimitri Kitajenko werd aangenomen aan het conservatorium in Moskou. Toen hij eenendertig was, werd Dmitri Liss chef-dirigent van het ­Koezbass Symfonieorkest in Siberië.

Van 1999 tot 2003 werkte hij vervolgens bij het Russisch Nationaal Orkest. Sinds 1995 is hij bovendien ­artistiek leider en chef-dirigent van het Filharmonisch Orkest van de Oeral, dat is gevestigd in Jekaterinburg; orkest en dirigent maakten ­samen tal van internationale tournees.

Start / pauzeer slideshow

Ondertussen werd Dmitri Liss ook steeds vaker geëngageerd als gastdirigent. Zo gaf hij leiding aan beroemde gezelschappen als het Filharmonisch Orkest van Sint-Petersburg, het Orchestre National de France en het Tokyo Metropolitan Sym­phony Orchestra.

Recentelijk dirigeerde hij twee programma’s bij het Orkest van het Teatro ­Comunale in Bologna. Sinds het begin van concertseizoen 2016/17 is Dmitri Liss chef-dirigent van de philharmonie zuidnederland. In Het Concertgebouw debuteerde hij in de zomer van 2001, als gastdirigent bij het Residentie Orkest.

Bijgewerkt op vrijdag 23 maart 2018