Wie is Lenneke Ruiten?

Lenneke Ruiten

sopraan

Lenneke Ruiten studeerde zang bij Maria Rondèl en Meinard Kraak aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Bayerische ­Theaterakademie in München. Ook voltooide ze een opleiding tot fluitist. Op het Internationaal Vocalisten Concours in ’s-Hertogenbosch was ze in 2002 meervoudig prijswinnaar. In het afgelopen decennium maakte de sopraan in hoog tempo carrière op de internationale ­opera- en concertpodia.

Start / pauzeer slideshow

In divers concert- en oratoriumrepertoire werd ze geëngageerd door onder meer de Akademie für Alte Musik, de Wiener Philharmoniker, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en het Concertgebouw Kamerorkest. Als operazangeres was ­Lenneke Ruiten te gast in bijvoorbeeld het Theater an der Wien, het Staatstheater Stuttgart, de ­Scala in Milaan, De Munt in Brussel en het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs en bij de Salzburger Festspiele en het Festival d’Aix-en-­Provence.

Haar eerste grote rol bij De Nationale ­Opera in Amsterdam was in december 2015 die van Konstanze in Mozarts Die Entführung aus dem ­Serail. Deze productie werd in seizoen 2016/17 ­hernomen. In recitals musiceert Lenneke Ruiten graag met pianist Thom Janssen.

Bijgewerkt op dinsdag 13 maart 2018