Wie is Amihai Grosz?

Amihai Grosz

altviool

Amihai Grosz kwam ter wereld in Jeruzalem en kreeg vanaf zijn vijfde ­vioolles. Zes jaar later verruilde hij dit instrument voor de alt­viool. Hij studeerde bij onder anderen Chaim Taub en Tabea Zimmermann en nam deel aan het Program for Outstanding Young Musicians van het Jerusalem Music Centre.

Hier werd hij gecoacht door onder ­anderen Isaac Stern en leden van het Guarneri ­Kwartet. Amihai Grosz won het Braun Roger Siegel Concours (1997) en de Gottesman Prize (2007). In 1995 was hij medeoprichter van het succesvolle Jerusalem Kwartet, waarvan hij geruime tijd lid bleef.

Start / pauzeer slideshow

Amihai Grosz speelt ook graag kamer­muziek met bijvoorbeeld Yefim Bronfman, Mitsuko Uchida, Emmanuel Pahud, Janine Jansen en David Geringas. Sinds het begin van seizoen 2010/11 is hij aan­voerder van de altvioolgroep van de Berliner Philharmoniker. Als solist was hij te horen met bijvoorbeeld Daniel Baren­boims West-Eastern Divan Orchestra en met het Jerusalem Symphony Orchestra.

In de Kleine Zaal van Het Concertgebouw was Amihai Grosz de afgelopen jaren in verschillende combinaties te gast, voor het laatst in een triobezetting met klarinettist Olivier Patey en pianist Eric Le ­Sage tijdens de Robeco SummerNights 2016. Zijn instrument, gebouwd door Gaspar da ­Salo in 1570, heeft hij in levenslange bruikleen uit een ­privé-collectie.

Bijgewerkt op donderdag 1 maart 2018