Wie is Lahav Shani?

Lahav Shani

dirigent

Lahav Shani begon zijn muzikale loopbaan als pianist en maakte ook in hoog tempo carrière als dirigent.

Na pianolessen in zijn geboortestad Tel Aviv voltooide hij zijn opleiding piano en directie in Berlijn. In recente jaren was Daniel Barenboim zijn mentor. In 2007 soleerde Lahav Shani bij het Israël Filharmonisch Orkest in Tsjaikovski’s Eerste pianoconcert onder leiding van Zubin Mehta; in 2013 stond hij er voor het eerst op de bok en met ingang van 2020 volgt hij er Zubin Mehta, de huidige chef-dirigent, op.

Start / pauzeer slideshow

Sinds het winnen van de Gustav Mahler Conducting Competition in 2013 geldt Lahav Shani als een van de veelbelovende jonge dirigenten van dit moment. Hij maakte een aantal sensationele debuten. Zo stond hij in juni 2014 voor het eerst voor de Staatskapelle Berlin, waar hij meteen opnieuw werd uitgenodigd.

In januari 2016 viel hij in voor Philippe Jordan bij de Wiener Symphoniker; bij dit gezelschap is hij vanaf het begin van het huidige seizoen eerste gastdirigent. Met ingang van dit seizoen is hij bovendien chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

In zijn agenda staan ondertussen ook optredens met het Orchestre de Paris, het Boedapest Festival Orkest en het Boston Symphony Orchestra. Afgelopen juni debuteerde Lahav Shani bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Bijgewerkt op dinsdag 23 oktober 2018