Residentie Orkest

orkest

Het Residentie Orkest ontwikkelde zich sinds zijn eerste concert in 1904 tot het culturele boegbeeld van Den Haag. In de beginjaren stond oprichter Henri Viotta aan het hoofd van het gezelschap. Al snel werd het orkest een pleisterplaats voor componisten als Richard Strauss, Igor Stravinsky, Maurice Ravel en Paul Hindemith.

Als gastdirigenten traden onder anderen Arturo Toscanini, Bruno Walter en ­Leonard Bernstein op. Na de Tweede Wereldoorlog werd Willem van Otterloo aangesteld; hij bleef chef-dirigent tot 1973. Na hem voerden achtereenvolgens Jean Martinon, Ferdinand Leitner, Hans Vonk, Evgeny Svetlanov en Jaap van Zweden de artistieke leiding over het Residentie Orkest.

Start / pauzeer slideshow

Tot aan de zomer van 2012 was Neeme Järvi chef-dirigent. Momenteel heeft het Residentie Orkest twee vaste dirigenten: Jan Willem de Vriend en Nicholas Collon. Zij opereren naast vaste gastdirigent Richard Egarr. Het orkest verzorgt concertseries en projecten in zijn tijdelijke thuiszaal, het Zuiderstrand­theater, en is daarnaast te beluisteren op tal van andere podia in binnen- en buitenland, tijdens evenementen als het Hofvijverconcert en bij producties van De Nationale Opera.

Tournees in de afgelopen jaren voerden naar Duitsland, Roemenië en China. Met ingang van seizoen 2018/19 wordt Nicholas Collon chef-dirigent en artistiek leider van het orkest. Onder leiding van Duncan Ward speelde het Residentie Orkest op 28 december jongstleden nog in de Grote Zaal.

Bijgewerkt op dinsdag 12 december 2017