Residentie Orkest

orkest

Het Residentie Orkest ontwikkelde zich sinds zijn eerste concert in 1904 tot het culturele boegbeeld van Den Haag. In de beginjaren stond oprichter Henri Viotta aan het hoofd van het gezelschap. Al snel werd het orkest een pleisterplaats voor componisten als Richard Strauss, Igor Stravinsky, Maurice Ravel en Paul Hindemith.

Als gastdirigenten traden onder anderen Arturo Toscanini, Bruno Walter en Leonard Bernstein op. Na de Tweede Wereldoorlog werd Willem van Otterloo aangesteld; hij bleef chef-dirigent tot 1973. Na hem voerden achtereenvolgens Jean Martinon, Ferdinand Leitner, Hans Vonk, Evgeny Svetlanov, Jaap van Zweden en Neeme Järvi de artistieke leiding over het orkest. Momenteel is Nicholas Collon chef-dirigent van het Residentie Orkest. Jan Willem de Vriend is vaste dirigent.

Start / pauzeer slideshow

Het Residentie Orkest verzorgt concertseries en projecten in zijn tijdelijke thuiszaal, het Zuiderstrandtheater, en is daarnaast te beluisteren op tal van andere podia in binnen- en buitenland, tijdens evenementen als het Hofvijverconcert en het Festival Classique, en bij producties van De Nationale Opera. Tournees in de afgelopen jaren voerden naar Duitsland, Roemenië en China.

Het vorige optreden van het Residentie Orkest in Het Concertgebouw was Het Zondagochtend Concert van 21 oktober jongstleden met dirigent Antony Hermus en cellist Kian Soltani, artist in residence van het orkest dit seizoen.

Bijgewerkt op vrijdag 19 april 2019