Münchner Philharmoniker

orkest

De Münchner Philharmoniker bestaat sinds 1893 en werd opgericht door Franz Kaim, zoon van een pianobouwer. Sinds die tijd is het gezelschap toonaangevend in het muziekleven van München. Beroemde componisten hoorden hun werk bij het orkest in première gaan; zo dirigeerde Gustav Mahler er eerste uitvoeringen van zijn Vierde (1901) en Achtste symfonie (1910).

In de loop der jaren stond de Münchner Philharmoniker onder leiding van een reeks chef-­dirigenten van naam, onder wie Felix Weingartner, Ferdinand Löwe (een leerling van Bruckner), Hans Rosbaud, Sergiu Celibidache, James Levine en Lorin Maazel. Zubin Mehta is sinds 2004 eredirigent en met ingang van seizoen 2015/16 heeft Valery Gergiev de muzikaal-artistieke leiding in handen.

Start / pauzeer slideshow

Recentelijk maakte hij met het orkest opnamen van de symfonieën van Bruckner. Hiermee wordt de rijke Bruckner-­traditie van het orkest voortgezet. Naast de vele reguliere concerten presenteert de Münchner Philharmoniker onder de noemer ‘Spielfeld Klassik’ een uitgebreid educatief programma.

Sinds 1985 heeft het orkest de beschikking over een eigen concertzaal, de Philharmonie im Gasteig. Het laatste optreden van de Münchner Philharmoniker in Het Concertgebouw was in de serie Wereldberoemde Symfonieorkesten op 25 oktober 2010, met de toenmalige chef-dirigent Christian Thielemann en sopraan Renée Fleming.

Bijgewerkt op dinsdag 12 december 2017