Wie is Ronald Brautigam?

Ronald Brautigam

piano

Ronald Brautigam studeerde in Amsterdam bij Jan Wijn, in Groot-­Brittannië bij John Bingham en in de ­Verenigde Staten bij Rudolf Serkin. In 1984 kreeg hij de Nederlandse Muziekprijs.

De pianist trad op met gezelschappen als het Gewandhaus­orchester Leipzig, het ­Orchestre National de France, het Boedapest Festival ­Orkest, het Hong Kong Philharmonic Orchestra, het ­Koninklijk Concertgebouworkest en de Nederlandse ­omroeporkesten.

Start / pauzeer slideshow

Naast zijn uitvoeringen op ­moderne piano’s bespeelt Ronald Brautigam ook graag historisch instrumentarium: op forte­piano soleerde hij bij gezelschappen als de Wiener Akademie, het Orchestra of the Age of Enlightenment, het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Freiburger Barockorchester.

De discografie van de pianist omvat meer dan zestig titels, waaronder de complete piano­sonates van Haydn, Mozart en Beethoven uitgevoerd op historische instrumenten. Voor zijn opnames ontving Ronald Brautigam een aantal ­Edisons, een Diapason d’Or en de MIDEM ­Classical Award.

Als docent is hij sinds 2011 verbonden aan de Musikhochschule in Basel. Het vorige optreden van Ronald Brautigam in Het Concert­gebouw was een uitvoering van Mozarts Pianoconcert nr. 23 en Beethovens Eerste pianoconcert met Die Kölner Akademie in de Robeco SummerNights 2017.

Bijgewerkt op maandag 27 november 2017