Collegium Vocale Gent

koor

Collegium Vocale Gent werd in 1970 opgericht en wordt geleid door Philippe Herreweghe. De authentieke, tekstgerichte aanpak van het koor zorgt voor een transparant klankidioom, waarmee het ensemble in korte tijd wereldfaam verwierf.

De Duitse barokmuziek, met name van Bach, is het juweel in de kroon van het koor. Daarnaast richt het zich steeds meer op het klassieke, romantische en hedendaagse oratoriumrepertoire. Grote troef is de flexibiliteit: voor elk project wordt een ‘geoptimaliseerde bezetting’ bijeengebracht.

Start / pauzeer slideshow

Zo brengt het de vocale werken van Bach bij voorkeur in een kleine bezetting, waarbij de zangers niet alleen de koor- maar vaak ook de solopartijen voor hun rekening nemen. Het ensemble werkt met een eigen barokorkest en met gezelschappen als het Orchestre des Champs-Élysées, het Freiburger Barockorchester of de Akademie für Alte Musik Berlin, maar ook orkesten als deFilharmonie Antwerpen, het Boedapest Festival Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.

De laatste samenwerking met het Concertgebouworkest betrof de uitvoeringen van Bachs Matthäus-­Passion onder leiding van Philippe Herreweghe in april 2014.

Bijgewerkt op donderdag 23 november 2017