Wie is Yuja Wang?

Yuja Wang

piano

Yuja Wang had pianolessen vanaf haar zesde, studeerde aan het conservatorium in haar geboortestad Beijing en voltooide haar opleiding bij Gary Graffman aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia. In 2003 maakte ze bij het Tonhalle-Orchester Zürich haar Europese debuut onder leiding van David Zinman.

Haar definitieve doorbraak volgde toen ze in 2007 met Tsjaikovski’s Eerste pianoconcert inviel voor Martha Argerich bij het Boston Symphony Orchestra onder leiding van Charles Dutoit. Inmiddels soleerde de Chinese pianiste bij vele belangrijke gezelschappen, waaronder de grote orkesten van Los Angeles, San Francisco, Philadelphia, Washington en New York.

In Europa trad ze op met bijvoorbeeld het Koninklijk Concertgebouworkest, de Staatskapelle Dresden en de Berliner Philharmoniker. In het lopende seizoen toert ze met de Münchner Philharmoniker en Valery Gergiev door Azië, kwam haar solo-live-album The Berlin Recital uit en is ze artist in residence in Carnegie Hall in New York, het Wiener Konzerthaus en de Philharmonie Luxemburg.

Start / pauzeer slideshow

Dit voorjaar brengt ze met de Los Angeles Philharmonic het nieuwste pianoconcert van John Adams in première en maakt ze een Amerikaanse tournee met cellist Gautier Capuçon.

Yuja Wang geeft wereldwijd solorecitals en was in Het Concertgebouw voor het laatst te gast in februari 2018 in een kamermuziekprogramma met onder anderen Leonidas Kavakos.

Het muziekblad Musical America riep de pianiste in 2017 uit tot Artist of the Year.

Bijgewerkt op donderdag 11 april 2019