Wie is Leonidas Kavakos?

Leonidas Kavakos

viool

Leonidas Kavakos groeide op in Athene en won rond zijn twintigste onder meer het Sibelius Concours (1985) en het Paganini Concours (1988). Deze successen leidden tot de eerste opname ooit van de originele versie van Sibelius’ Vioolconcert, in 1991 goed voor een Gramophone Award. Sindsdien soleert hij bij bekende gezelschappen als het London Symphony Orchestra, het Gewandhausorchester Leipzig, het Orchestre de Paris, de Berliner en de Wiener Philharmoniker en de orkesten van Chicago, Los Angeles en Philadelphia.

Start / pauzeer slideshow

Bij het Koninklijk ­Concertgebouworkest debuteerde Leonidas Kavakos in 2002. In seizoen 2014/15 was hij de eerste ­artist in residence in de geschiedenis van het ­orkest. Twee jaar later vervulde hij een residency bij de New York Philharmonic. Recentelijk werd Leonidas Kavakos onderscheiden met de Leonie Sonning Prijs, een prestigieuze Deense muziekprijs die ook musici als Bernstein, Britten, Menuhin, Sjostakovitsj, Rostropovich, Boulez, ­Ligeti, Rattle en Jansons ten deel viel.

De violist bespeelt de ‘Willemotte’-Stradivarius uit 1734. Hij is in toenemende mate ook actief als dirigent en als zodanig werkte hij met onder meer het Boedapest Festival Orkest, het Deutsches ­Sym­phonie-Orchester Berlin, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de orkesten van Boston, St. Louis en Atlanta.

In de Grote Zaal maakt Leonidas Kavakos vandaag zijn dirigeerdebuut; met dit concert sluit hij zijn Carte Blanche-­seizoen in Het Concertgebouw af.

Bijgewerkt op dinsdag 22 mei 2018