Wie is Leonidas Kavakos?

Leonidas Kavakos

viool

Leonidas Kavakos groeide op in Athene en won rond zijn twintigste onder meer het Sibelius Concours (1985) en het Paganini Concours (1988). Deze successen leidden tot de eerste opname ooit van de originele versie van Sibelius’ Vioolconcert, in 1991 goed voor een Gramophone Award.

Sindsdien soleert de violist bij bekende gezelschappen als het London Symphony Orchestra, het Gewandhausorchester Leipzig, het Orchestre de Paris, de Berliner en de Wiener Philharmoniker en de orkesten van Chicago, Los Angeles en Philadelphia. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest debuteerde Leonidas Kavakos in 2002 en was hij in seizoen 2014/15 de eerste artist in residence in de geschiedenis van het orkest.

Start / pauzeer slideshow

Twee jaar later vervulde hij een residency bij de New York Philharmonic. Vorig jaar werd Leonidas Kavakos onderscheiden met de Leonie Sonning Prijs, een prestigieuze Deense muziekprijs die ook musici als Bernstein, Britten, Menuhin, Sjostakovitsj, Rostropovitsj, Boulez, Ligeti, Rattle en Jansons ten deel viel.

Hij is in toenemende mate ook actief als dirigent en als zodanig werkte hij met onder meer het Boedapest Festival Orkest, het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de orkesten van Boston, St. Louis en Atlanta. In de Grote Zaal maakte Leonidas Kavakos op 2 juni 2018 zijn dirigeerdebuut in een programma met het Chamber Orchestra of Europe ter afsluiting van zijn Carte Blanche-seizoen in Het Concertgebouw. De violist bespeelt de ‘Willemotte’-Stradivarius uit 1734.

Bijgewerkt op donderdag 24 januari 2019