Wie is Stéphane Denève?

Stéphane Denève

dirigent

Stéphane Denève werd ­geboren in het Noord-Franse Tourcoing. Hij studeerde af aan het conservatorium van Parijs en werkte al vroeg in zijn carrière met dirigenten als Georg Solti, Georges Prêtre en Seiji Ozawa.

Stéphane Denève is chef-dirigent van de Brussels Philharmonic en eerste gastdirigent van The Philadelphia Orchestra. Als groot voorvechter van hedendaagse muziek is hij bovendien directeur van het Centre for Future Orchestral Repertoire in Brussel.

Afgelopen seizoen is hij benoemd tot chef-dirigent van de St. Louis Symphony, waarmee hij in 2019/2020 David Robertson opvolgt. Eerder was Stéphane Denève chef-dirigent van het Radio-Sinfonieorchester Stuttgart en het Royal Scottish National Orchestra. Operaproducties leidde hij bij de Royal Opera in Londen, de Opéra National de Paris, op het Glyndebourne Festival, in La Scala in Milaan en bij De Nationale Opera.

Start / pauzeer slideshow

Als gastdirigent stond hij voor onder meer de Wiener Symphoniker, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het London Sym­phony Orchestra, de symfonieorkesten van Boston en Chicago en The Cleveland Orchestra.

Bij het Koninklijk Concertgebouworkest keerde Stéphane Denève na zijn debuut in 2013 met Frank Martins Golgotha jaarlijks terug. Het recentste optreden met het orkest was in december 2017 met Sibelius’ Tweede symfonie en Solastalgia van Tüür.

Bijgewerkt op woensdag 18 juli 2018