LUDWIG

orkest

LUDWIG is een collectief van gedreven en ­creatieve musici, opgericht in 2011. De groep ­manifesteert zich in verschillende vormen en formaten: van instrumentaal solist via klein ­ensemble tot groot orkest met koor. In de programmering koppelt artistiek leider Peppie Wiersma componisten uit verschillende tijdvakken, stijlen en achtergronden aan elkaar.

LUDWIG is met regelmaat te beluisteren op bekende podia als TivoliVredenburg in Utrecht, het Muziekgebouw aan ’t IJ en Het Concertgebouw. Daarnaast verkent de groep graag ongebaande muzikale paden. Dat leidde tot avontuurlijke concerten – soms op ongebruikelijke locaties.

Start / pauzeer slideshow

Zo vond Picnic at the Olympic plaats op de middenstip van het Olympisch Station. Vernieuwend was ook LUDWIG en het Brein. Deze serie minifestivals in 2016 onderzocht de ­helende kracht van muziek en bracht daarvoor musici, wetenschappers, medici en technici bij elkaar.

LUDWIG ontleent inspiratie aan zijn artistieke geestesvader Ludwig van Beethoven, wiens ondernemerschap en muzikale visie destijds een revolutie teweegbrachten. In Het Concertgebouw maakte LUDWIG zijn debuut in Het Zondagochtend ­Concert van 6 oktober 2013.

Op 5 april 2014 maakte Barbara Hannigan bij LUDWIG haar officiële Nederlandse dirigeer­debuut tijdens de NTRZaterdagMatinee, met een programma dat werd bekroond met De Ovatie 2014.

Bijgewerkt op maandag 20 november 2017