Wie is Barbara Hannigan?

Barbara Hannigan

dirigent, sopraan

Barbara Hannigan is dirigent en zangeres. In die laatste hoedanigheid bouwde ze in de afgelopen twee decennia een grote reputatie op. Ze onderhoudt nauwe banden met beroemde orkesten als de Berliner en de Münchner Philharmoniker, het Mahler Chamber Orchestra en het Toronto Symphony Orchestra.

Ook is ze veelvuldig actief op het operatoneel, met recent onder meer de titelrol in Debussy’s Pelléas et Mélisande op het Festival van Aix-en-Provence en op de Ruhr­triennale en een productie van Zimmermanns Die Soldaten door de Bayerische Staatsoper in München.

Start / pauzeer slideshow

De hoofdrol in Lulu van Berg zong ze op vele plekken, onder meer onlangs in München en Hamburg. In de opera Written on Skin van George Benjamin was Barbara ­Hannigan sinds de première in Aix-en-Provence in 2012 al meer dan dertig keer te zien en te beluisteren, onder andere ook in Londen en Parijs.

Haar toewijding aan het hedendaagse repertoire leidde tot samenwerkingen met componisten als Boulez, Dutilleux, Ligeti, Stockhausen, Sciarrino, Dusapin en Abrahamsen. De laatste jaren profileert Barbara Hannigan zich bovendien als ­dirigent; ze werd uitgenodigd door bijvoorbeeld het Tonhalle-Orchester Zürich, de nationale ­orkesten van Denemarken en Zweden en het ­Orchestre Philharmonique de Radio France.

Voor haar cd-opnamen kreeg Barbara Hannigan ­prijzen als de Gramophone Award, de Edison en de Grammy Award.

Bijgewerkt op maandag 20 november 2017