Nederlands Blazers Ensemble

ensemble

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere, vaak theatrale muziekprogramma’s te spelen. Het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten en is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines.

Naast de concertseries op de Nederlandse podia, waaronder ook zeer regelmatig Het Concertgebouw, verzorgt het NBE ieder jaar het spraakmakende Nieuwjaarsconcert dat door de VARA op tv wordt uitgezonden. Ook wordt het ensemble regelmatig uitgenodigd voor bijzondere gelegenheden; zo trad het op tijdens staatsbezoeken in India, Thailand en Turkije, was het te gast in de fameuze PROMS-serie in de Royal Albert Hall in Londen en mocht het de dankbetuiging van Prinses Beatrix in februari 2014 programmeren en uitvoeren.

Start / pauzeer slideshow

Onder het motto ‘voor wie erbij was of erbij had willen zijn’ startte het NBE het eigen cd-label NBElive; de opname van Mozarts Gran Partita werd bekroond met de Edison Publieksprijs. Eerder al ontving het NBE de Radio 4 Prijs, waarbij het door de jury het meest ondernemende ensemble van Nederland werden genoemd.

Het NBE toont graag zijn maatschappelijke betrokkenheid en hecht groot belang aan het maken van muziek met en voor minder kansrijken en op plaatsen waar levende muziek niet vaak klinkt. Ook neemt het NBE zijn rol van cultuurinspirator en talentbegeleider zeer serieus. Het NBE blijft zelf ook letterlijk jong door de instroom van jonge spelers uit de eigen kweekvijver jongNBE.

Artistiek leider Bart Schneemann over het NBE: ‘Wij houden ervan muziek te spelen uit alle windstreken en van alle tijden, en alle muziekstijlen met elkaar te verbinden. In elke voorstelling proberen wij de kracht van al die prachtige noten te gebruiken om u een verhaal te vertellen. Een verhaal dat u zal ontroeren, verbazen en op andere gedachten zal brengen.’

Bijgewerkt op donderdag 1 maart 2018