Wie is Sol Gabetta?

Sol Gabetta

cello

Sol Gabetta begon haar cello­studie in Buenos Aires en Madrid en zette haar opleiding voort bij David Geringas aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ in Berlijn. Al vanaf tienjarige leeftijd won de Argentijnse celliste van Frans-Russische afkomst diverse celloconcoursen.

In 2004 vestigde ze haar naam definitief door een optreden met Valery Gergiev en de Wiener Philharmoniker en het winnen van de Crédit Suisse Young Artist Award. Inmiddels is ze onder meer gelauwerd met een Grammy Award en vijf keer een ECHO Klassik.

Start / pauzeer slideshow

Sol Gabetta trad op met de Berliner Philharmoniker, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Tonhalle-Orchester Zürich, het London Philharmonic Orchestra, het Orchestre National de France en de Los Angeles Philharmonic. Componisten als Peteris Vasks en Michel van der Aa (Up-close) schreven werken voor haar.

De celliste onderhoudt een intensieve kamermuziekpraktijk met muzikale partners als violiste Patricia Kopatchinskaja en pianist Bertrand Chamayou. Ze is oprichter en artistiek leider van het Solsberg Festival in Zwitserland en geeft sinds 2005 les aan de Musik-Akademie Basel.

In 2011 debuteerde Sol Gabetta bij het Koninklijk Concertgebouworkest met het Celloconcert van Barber in Amsterdam en Essen. In september 2015 voerde ze met het orkest Sjostakovitsj’ Eerste celloconcert uit, opnieuw in Essen.

Bijgewerkt op donderdag 11 april 2019