Wie is Sol Gabetta?

Sol Gabetta

cello

De Argentijns-Franse Sol Gabetta won haar eerste concours op tienjarige leeftijd. Ze maakte haar internationale doorbraak in 2004 met het winnen van de Crédit Suisse Young Artist Award; onderdeel van die prijs was haar debuut bij de Wiener Philharmoniker onder leiding van Valery Gergiev. Ook viel ze in de prijzen bij het ARD Concours in München en het Tsjaikovski Concours in Moskou.

Sindsdien trad de celliste als solist op met vele gezelschappen, waaronder het London Philharmonic Orchestra, het Orchestre National de France, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, de Berliner Philharmoniker en de Los Angeles Philharmonic.

Start / pauzeer slideshow

In 2011 debuteerde Sol Gabetta bij het Koninklijk Concertgebouworkest; in 2016 maakte ze met dat orkest onder leiding van Daniele Gatti een Europese tournee en trad ze op tijdens de Robeco SummerNights. In de Grote Zaal was ze eerder ook te beluisteren met Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Russisch Nationaal Orkest.

Sol Gabetta speelt bovendien vaak en graag kamermuziek; sinds 2007 speelde ze geregeld en in verschillende combinaties in de Kleine Zaal. Haar meermaals bekroonde discografie weerspiegelt haar brede muzikale smaak. In 2006 richtte ze het Zwitserse Solsberg-Festival op, dat sindsdien elk jaar plaatsvindt.

Sol Gabetta bespeelt een instrument van Giovanni Battista Guadagnini, gebouwd in 1759. Het programma dat ze voor de huidige tournee ontwikkelde met Cecilia Bartoli ging op 31 augustus in première op het Gstaad Menuhin Festival.

Bijgewerkt op dinsdag 24 oktober 2017