Wie is Cecilia Bartoli?

Cecilia Bartoli

mezzosopraan

Voor haar vaak sterk thema­tische albums, al dertig jaar in samenwerking met Decca, kreeg Cecilia Bartoli onder meer vijf Grammy Awards, twee Classical Brit Awards, een Edison en meer dan een dozijn Echo Klassiks.

Ze zet ­vergeten repertoire graag opnieuw op de kaart; zo vroeg ze aandacht voor ­barokcomponist Agostino Steffani, en in 2014 presenteerde ze achttiende-­eeuws operarepertoire uit de archieven van het Mariinski Theater in Sint-Petersburg. Voor Vivaldi brak ze in 1999 al eens een lans met een manu­script­onderzoek in de bibliotheek van Turijn en een bijbehorende cd.

Cecilia Bartoli ontwikkelde nauwe banden met in de historische uitvoeringspraktijk gespecialiseerde ensembles als Les Arts Florissants, I Barocchisti, het Freiburger Barockorchester, Il Giardino Armonico, het Kammerorchester Basel en Orchestra La Scintilla. Ze is te beluisteren in de operatheaters van Londen, Milaan, Parijs, ­München, Zürich, Monte Carlo en New York.

Start / pauzeer slideshow

Sinds 2012 is ze artistiek leider van de Salzburger Pfingstfestspiele, waar ze hoofdrollen zong in Norma van Bellini, Bernsteins West Side Story en Händels Ariodante.

Op 15 februari 2017 betrad Cecilia Bartoli voor de vijfentwintigste keer het podium van de Grote Zaal, in een concertante La Cenerentola van Rossini; in november 2017 keerde ze terug met het project Dolce Duello samen met celliste Sol Gabetta.

Haar Concertgebouwdebuut dateert van 12 mei 1996 en in 2004 nam ze de allereerste Concertgebouw Prijs in ontvangst.

Bijgewerkt op dinsdag 23 oktober 2018