Wie is Eva-Maria Westbroek?

Eva-Maria Westbroek

sopraan

Eva-Maria Westbroek is een van Nederlands meest succesvolle zangeressen. In 1994, nog vóór haar afstuderen aan het Koninklijk Conservato­rium in Den Haag, debuteerde ze als Mère Marie in Poulencs ­Dialogues des Carmélites op het Aldeburgh Festival.

Ze won ­diverse prijzen in Italië en zong de titelrol in ­Puccini’s Tosca in Rome. Van 2001 tot 2006 was Eva-Maria Westbroek soliste bij de Staatsoper Stuttgart, waar ze in 2006 werd benoemd tot Kammersängerin. In 2004 debuteerde ze bij de Opéra Bastille.

Start / pauzeer slideshow

Haar debuut bij De ­Nationale Opera, in Sjostakovitsj’ Lady Macbeth van ­Mtsensk met het Koninklijk Concertgebouworkest in juni 2006, werd op dvd uitgebracht, waarna haar interpretatie van de titelrol door de VSCD werd uitgeroepen tot ‘meest indrukwekkende individuele prestatie’. Dezelfde rol zong ze vervolgens in het Royal Opera House Covent Garden.

In 2011 nam ze daar de titelrol op zich van Mark-Anthony Turnage’s controversiële ­opera Anna Nicole en debuteerde ze bij de ­Metropolitan Opera in New York als ­Sieglinde in Die Walküre van Wagner. Eva-Maria Westbroek trad op tijdens de Bayreuther Festspiele en het festival in Aix-en-Provence en in alle grote operahuizen, waaronder de Opéra Natio­nal de Paris, de Wiener Staatsoper, het Teatro alla Scala in ­Milaan en de Semperoper in Dresden.

Haar eerste concertante optreden met het Koninklijk Concertgebouworkest betrof het ­eerste bedrijf van Die Walküre, geleid door ­Bernard Haitink, in 2008. Op 12 april 2013 soleerde ze bij het orkest in aria’s en – met tenor Burkhard Fritz – duetten uit diverse opera’s van ­Wagner. Gedurende het seizoen 2017/18 is Eva-Maria Westbroek artist in residence bij het Concert­gebouworkest.

Bijgewerkt op dinsdag 22 mei 2018