Dudok Quartet Amsterdam

kwartet

De leden van het Dudok Quartet Amsterdam ontmoetten elkaar in de tijd dat ze speelden in het ‘straatsymfonieorkest’ Ricciotti Ensemble. Opgericht in 2009 volgde het kwartet lessen bij het Alban Berg Kwartet aan de Musikhochschule in Keulen. Ook was het verbonden aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie, waar het in 2013 met onderscheiding afstudeerde. Een jaar later kreeg het kwartet de prestigieuze Kersjesprijs.

Ook sleepte het onderscheidingen in de wacht tijdens concoursen in Weimar en Bordeaux. Het Dudok Quartet Amsterdam ontwikkelde een drukke concertagenda en trad op in tal van bekende concertzalen in Europa en de Verenigde Staten. In de Kleine Zaal van Het Concertgebouw debuteerde het in september 2012 en het keerde er sindsdien meerdere keren terug, meest recent afgelopen december tijdens het Alba Rosa Viva!-festival.

Start / pauzeer slideshow

Vele gastmusici sloten zich bij het ensemble aan, zoals bijvoorbeeld Pieter Wispelwey, Erik Bosgraaf en Hannes Minnaar. Naast werk uit het verleden voert het Dudok Quartet Amsterdam graag hedendaagse muziek uit. Zo speelde het in 2016 bij De Nationale Opera een leidende rol in Only the Sound Remains, een nieuwe opera van Kaija Saariaho, en werkte het samen met Calliope Tsoupaki, Mark-Anthony Turnage en Max Knigge.

Het Dudok Quartet Amsterdam is vernoemd naar architect en muziekliefhebber Willem Marinus Dudok (1884-1974): ‘Ik voel diep de gemeenschappelijke basis van de muziek en de architectuur: ze ontlenen immers beide haar waarde aan de juiste maatverhoudingen.’

Bijgewerkt op woensdag 22 mei 2019