Dudok Kwartet Amsterdam

kwartet

Het Dudok Kwartet Amsterdam studeerde in 2013 met onderscheiding af aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie. Eerder volgde het een tweejarige opleiding bij het Alban Berg Kwartet aan de Musikhochschule in Keulen.

Al vanaf de oprichting in 2009 trok het kwartet de aandacht met scherpzinnige interpretaties en vindingrijke programma’s. Prijzen werden gewonnen op onder meer het Charles Hennen Internationaal Kamermuziekconcours (2012), de Joseph Joachim Kammermusikwettbewerb in Weimar (2012) en het Internationaal Strijkkwartet Concours in Bordeaux (2013).

Start / pauzeer slideshow

In 2014 kreeg het Dudok Kwartet Amsterdam de Kersjes Prijs. Recente hoogtepunten waren een optreden in het Konzerthaus in Wenen en de première van de nieuwe opera Only the Sound Remains van Kaija Saariaho bij De Nationale Opera. Het kwartet werkte ook samen met de componisten Calliope Tsoupaki, Mark-Anthony Turnage en Max Knigge.

Het kwartet is vernoemd naar de Nederlandse architect en muziekliefhebber Willem Marinus Dudok (1884-1974): ‘Ik voel diep de gemeenschappelijke basis van de muziek en de architectuur: ze ontlenen immers beide haar waarde aan de juiste maatverhoudingen.’

In de Kleine Zaal van Het Concertgebouw debuteerde het Dudok Kwartet Amsterdam in september 2012 en het keerde sindsdien meerdere keren terug, meest recent in januari van dit jaar. Eerder dit jaar verliet altvioliste Lotte de Vries het kwartet; ze werd opgevolgd door Marie-Louise de Jong.

Bijgewerkt op donderdag 28 september 2017