Wie is Nicolas Altstaedt?

Nicolas Altstaedt

cello

De Frans-Duitse cellist Nicolas Altstaedt kreeg in 2009 een Borletti-Buitoni Trust Fellowship en een jaar later de Credit Suisse Young Artist Award. Ook was hij van 2010 tot 2012 BBC New Generation Artist. Het Celloconcert van Robert Schumann op het Lucerne Festival 2010 bij de Wiener Philharmoniker onder leiding van Gustavo Dudamel markeerde zijn internationale doorbraak.

Sindsdien soleerde hij bij onder meer het Tonhalle-Orchester Zürich, het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, het Melbourne Symphony Orchestra en Il ­Giardino Armonico. In Nederland was hij te gast bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Start / pauzeer slideshow

Nicolas Altstaedt is daarnaast een fervent kamermusicus en speelt met collega’s als Antoine Tamestit, Vilde Frang, Lawrence Power en Janine Jansen. Recitals geeft hij met zijn vaste pianisten Fazil Say en Alexander Lonquich. Hij werkte met hedendaagse componisten als Thomas Adès, Nico Muhly en Bryce Dessner.

In 2012 volgde Nicolas Altstaedt Gidon Kremer op als artistiek leider van het Kammermusikfest Lockenhaus. Sinds de start van seizoen 2015/16 is de cellist bovendien chef-dirigent van de Haydn Philharmonie in Schloss Esterhazy in Eisenstadt.

Dit seizoen heeft Nicolas Altstaedt een Spotlightreeks in de Kleine Zaal, met eerdere concerten in oktober (Italiaanse baroksonates), januari (duorecital met violiste Vilde Frang) en maart (de complete Cellosuites van Bach).

Bijgewerkt op vrijdag 9 februari 2018