Cappella Amsterdam

koor

Cappella Amsterdam werd in 1970 opgericht door Jan Boeke en staat sinds 1990 onder leiding van Daniel Reuss. De nadruk in het repertoire ligt op twee uitersten: oude meesters en moderne muziek, met speciale aandacht voor Nederlandse componisten van Sweelinck tot Louis Andriessen.

Deze veelzijdigheid komt tot uitdrukking in samenwerkingen met bijvoorbeeld Asko|Schönberg, MusikFabrik, de Akademie für Alte Musik Berlin, het RIAS Kammerchor en het Koninklijk Concertgebouworkest. Tijdens verschillende jaargangen van het Holland Festival zong het koor werk van Rihm, Dillon en Nono.

Cappella Amsterdam werd in 1970 opgericht door Jan Boeke en staat sinds 1990 onder leiding van Daniel Reuss. De nadruk in het repertoire ligt op twee uitersten: oude meesters en moderne muziek, met speciale aandacht voor Nederlandse componisten van Sweelinck tot Louis Andriessen. Deze veelzijdigheid komt tot uitdrukking in samenwerkingen met bijvoorbeeld Asko|Schönberg, MusikFabrik, de Akademie für Alte Musik Berlin, het RIAS Kammerchor en het Koninklijk Concertgebouworkest. Tijdens verschillende jaargangen van het Holland Festival zong het koor werk van Rihm, Dillon en Nono. Voor zijn cd’s werd Cappella Amsterdam meerdere malen onderscheiden: Golgotha van Martin – opgenomen met het Ests Philharmonisch Kamerkoor – werd in 2011 genomineerd voor een Grammy, koorwerken van Janáček kregen een Edison Klassiek en een Diapason d’Or in 2013 en het Brahms-album Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen? in 2015 een Preis der deutschen Schallplattenkritik. Voor de opnames van Pärts Kanon Pokajanen kreeg het koor de Edison Klassiek 2017. Om kennis, repertoire en ervaring te delen is Cappella Amsterdam mede-initiatiefnemer van Tenso Network Europe. Het vorige optreden van het koor in Het Concertgebouw was vorige maand een uitvoering van Bachs Johannes-­Passion met het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Start / pauzeer slideshow

Voor zijn cd’s werd Cappella Amsterdam meerdere malen onderscheiden: Golgotha van Martin – opgenomen met het Ests Philharmonisch Kamerkoor – werd in 2011 genomineerd voor een Grammy, koorwerken van Janáček kregen een Edison Klassiek en een Diapason d’Or in 2013 en het Brahms-album Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen? in 2015 een Preis der deutschen Schallplattenkritik. Voor de opnames van Pärts Kanon Pokajanen kreeg het koor de Edison Klassiek 2017.

Om kennis, repertoire en ervaring te delen is Cappella Amsterdam mede-initiatiefnemer van Tenso Network Europe.

Het vorige optreden van het koor in Het Concertgebouw was vorige maand een uitvoering van Bachs Johannes-­Passion met het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Bijgewerkt op vrijdag 19 april 2019