Wie is Gordan Nikolić?

Gordan Nikolić

viool

Gordan Nikolić werd geboren in Servië en leerde het vak bij de Franse violist en dirigent Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule in Basel. Sir Colin Davis was zijn grote inspirator; onder hem werd Gordan Nikolić in 1997 aangesteld als concertmeester van het London Symphony Orchestra, een functie die hij nog steeds bekleedt.

Hij verdiepte zich daarnaast in barokmuziek, maar werkte bijvoorbeeld ook samen met Witold Lutosławski en György Kurtág omdat ook de hedendaagse muziek hem fascineert. Vanaf de eerste lessenaar gaf hij leiding aan onder meer het kamerorkest van het London Symphony Orchestra, het Orchestre National de Lille en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Start / pauzeer slideshow

Sinds seizoen 2004/05 is hij artistiek leider en ‘dirigerend concertmeester’ van het Nederlands Kamerorkest. Als kamermusicus werkte Gordan Nikolić met collega’s als Christophe Coin, Emanuel Ax en Leif Ove Andsnes en maakt hij deel uit van het Vellinger Kwartet.

Les geeft de violist aan het Royal College of Music en de Guildhall School of Music in Londen en aan Codarts Rotterdam. Gordan Nikolić bespeelt een instrument uit 1794 van Lorenzo Storioni.

Bijgewerkt op woensdag 20 september 2017