Nederlands Kamerorkest

orkest

Het Nederlands Kamerorkest verzorgt jaarlijks zo’n vijfentwintig concerten op het ‘thuispodium’ van de Grote Zaal, zowel in zelf geprogrammeerde series als in de Eigen Programmering van Het Koninklijk Concertgebouw.

Daarnaast treedt het orkest op in vele andere Nederlandse zalen en onderneemt het regelmatig buitenlandse tournees, zoals afgelopen zomer naar Finland. De laatste tijd speelde het ook op minder gebruikelijke podia als Paradiso en de metrotunnel van de Noord/Zuidlijn.

Start / pauzeer slideshow

Het Nederlands Kamerorkest werd in 1955 opgericht en gaf dat jaar zijn eerste concert in het Holland Festival. De eerste 22 jaar was de ­legendarische violist, dirigent en pedagoog Szymon Goldberg muzikaal leider, met David Zinman als secondant. Antoni Ros-Marbà leidde het orkest van 1979 tot 1986.

Toen het gezelschap in 1985 organisatorisch opging in de Stichting Nederlands Philharmonisch Orkest werd de begeleiding van opera’s bij De Nationale Opera een van de kerntaken.

Veelgeprezen cd-opnamen zijn bijvoorbeeld de Eerste en Tweede symfonie van Gounod (uitgebracht in maart 2015) en de Vioolconcerten van Mozart uitgevoerd met Julia Fischer. Violist Gordan Nikolić zet sinds 2004 de traditie van Szymon Goldberg voort en leidt het orkest vanaf de eerste lessenaar.

Bijgewerkt op donderdag 2 november 2017