Wie is Emanuel Ax?

Emanuel Ax

piano

De in Polen geboren pianist Emanuel Ax emigreerde met zijn familie naar Winnipeg (Canada) en studeerde aan de Juilliard School of Music in New York. In 1974 won hij het eerste Arthur Rubinstein Pianoconcours in Tel Aviv en vijf jaar later de Amerikaanse Avery Fisher Prize.

Sindsdien reist Emanuel Ax de hele wereld over voor recitals en optredens met vooraanstaande orkesten. Hij was onder meer pianist in residence bij de Berliner Philharmoniker (in 2005/06) en vertolkte in 2012/13 als artist in residence bij de New York Philharmonic alle pianoconcerten van Beethoven in Hongkong en Australië.

Start / pauzeer slideshow

Emanuel Ax is een groot voorvechter van hedendaagse muziek en bracht werken in première van onder anderen John Adams, Magnus Lindberg, Christopher Rouse, Krzysztof Penderecki, Brett Dean, Missy Mazzoli en Anders Hillborg. Van de universiteiten van Yale en Columbia ontving hij eredoctoraten.

Sinds zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest in 1994 werd hij regelmatig teruggevraagd. In het seizoen 2013/14 was hij met het Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons te beluisteren in Amsterdam, Boekarest, China en Japan. In november 2016 trad hij met het orkest onder leiding van Semyon Bychkov op in Mozarts Pianoconcert nr. 22.

Bijgewerkt op donderdag 24 januari 2019