Wie is Emanuel Ax?

Emanuel Ax

piano

Emanuel Ax werd geboren in de Poolse plaats Lvov maar emigreerde op jonge leeftijd met zijn familie naar het Canadese Winnipeg. Hij studeerde aan onder meer de Juilliard School of Music in New York.

In 1974 won hij het eerste Arthur Rubinstein Pianoconcours in Tel Aviv en vijf jaar later de Amerikaanse Avery Fisher Prize. Emanuel Ax groeide uit tot een veelzijdig musicus en reist de hele wereld over voor recitals en optredens met vooraanstaande orkesten.

Start / pauzeer slideshow

Hij was pianist-in-residence bij de Berliner Philharmoniker (in 2005/06) en vertolkte als artist-in-residence bij de New York Philharmonic (in 2012/13) alle pianoconcerten van Beethoven in Hongkong en Australië. In 1994 was hij voor het eerst te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest en hij wordt er regelmatig teruggevraagd.

In de Grote Zaal soleerde Emanuel Ax ook met onder meer het Chamber Orchestra of Europe, het BBC Symphony Orchestra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De pianist bracht werken in première van onder anderen John Adams, Magnus Lindberg, Christopher Rouse, Krzysztof Penderecki, Brett Dean, Missy Mazzoli en Anders Hillborg.

Voor twee cd’s met pianosonates van Haydn en voor een aantal opnames met cellist Yo-Yo Ma ontving hij een Grammy Award. De universiteiten van Yale en Columbia kenden hem eredoctoraten toe.

Bijgewerkt op woensdag 20 september 2017