Wie is Iván Fischer?

Iván Fischer

dirigent

Iván Fischer studeerde piano, viool, cello en compositie in Boedapest en vervolgde zijn opleiding in Wenen met lessen orkestdirectie van Hans Swarovsky. Daarop was hij twee seizoenen lang assistent van Nikolaus Harnoncourt.

In 1983 richtte hij het Boedapest Festival Orkest op, waarvan hij nog steeds chef-dirigent is. Sinds augustus 2012 is Iván Fischer bovendien Musikdirektor van het Konzerthaus Berlin en chef-dirigent van het Konzerthausorchester. Als gastdirigent concerteert hij met de belangrijkste orkesten, waaronder zeer regelmatig met het Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij in 1987 debuteerde en voor het laatst in april van dit jaar op de bok stond.

Start / pauzeer slideshow

In het verleden bekleedde Iván Fischer posten als music director van Kent Opera en principal conductor van het National Symphony Orchestra in Washington. Hij is oprichter van diverse festivals, waaronder het Boedapest Mahlerfeest, en bereikte met door hem geïnitieerde openluchtconcerten in Boedapest tienduizenden mensen.

In 2006 kreeg hij de Kossuth Prijs, de meest prestigieuze Hongaarse cultuurprijs, in 2013 werd hem het erelidmaatschap van de Royal Academy of Music in Londen toegekend en in 2015 ontving hij de Abu Dhabi Festival Award.

Iván Fischer is ook componist; vorig seizoen ging zijn Präludium und Fuge voor strijkkwartet in première in de Kleine Zaal-serie Close-up.

Bijgewerkt op woensdag 20 september 2017