Wie is Iván Fischer?

Iván Fischer

dirigent

Iván Fischer studeerde piano, viool, cello en compositie in Boedapest. Hij vervolgde zijn opleiding in Wenen met lessen orkestdirectie van Hans Swarovsky. Daarop was hij twee seizoenen lang assistent van Nikolaus Harnoncourt. In 1983 richtte Iván Fischer het Boedapest Festival Orkest op en hij boekte met dit gezelschap, waar hij nog steeds dirigent van is, sindsdien veel succes.

Van 2012 tot 2018 was Iván Fischer bovendien chef-dirigent van het Konzerthaus-orchester Berlin, waar hij sindsdien ere-dirigent is. In het verleden was Iván Fischer onder meer music director van Kent Opera en principal conductor van het National Symphony Orchestra in Washington.

Start / pauzeer slideshow

Hij is oprichter van diverse festivals, waaronder het Boedapest Mahlerfeest, en bereikte met door hem geïnitieerde openluchtconcerten in Boedapest tienduizenden mensen. In 2006 kreeg hij de Kossuth Prijs, de meest prestigieuze Hongaarse cultuurprijs, en in 2013 werd hem het erelidmaatschap van de Royal Academy of Music in Londen toegekend.

Iván Fischer is ook componist; zijn werk werd gespeeld in onder meer Duitsland, Oostenrijk, Nederland en de Verenigde Staten. Als gastdirigent concerteert hij met de belangrijkste orkesten. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest debuteerde hij al in 1987 en is hij met grote regelmaat te gast. Bij zijn laatste gastoptreden in april 2017 leidde Iván Fischer het orkest in werken van Bartók en Dvořák en de wereldpremière van het Tromboneconcert van James Mac-Millan met Jörgen van Rijen als solist.

Bijgewerkt op donderdag 24 januari 2019