Boedapest Festival Orkest

orkest

Het Boedapest Festival Orkest werd in 1983 gevormd door Iván Fischer en Zoltán Kocsis en is inmiddels een regelmatige gast van zalen als Carnegie Hall in New York, de Weense Musikverein, de Royal Albert Hall in Londen en evenementen als het Mostly Mozart Festival in New York, de Salzburger Festspiele en het Edinburgh International Festival.

Het Boedapest Festival Orkest bracht grote internationale ­artiesten naar het Hongaarse publiek, zoals ­Georg Solti (eerste gastdirigent tot aan zijn dood in 1997), Yehudi Menuhin, Pinchas Zukerman, Gidon Kremer, Radu Lupu, Sandor Vegh, András Schiff en Martha Argerich.

Ook jonge musici en zangers van overal ter wereld worden frequent uitgenodigd door het gezelschap. Eerste gastdirigent is sinds 2012 Gábor Takács-Nagy. Met het Paleis der Kunsten (Müpa) werkt het orkest samen voor onder meer opera-uitvoeringen en het door het orkest geïnitieerde Bridging Europe Festival, waarin ieder jaar een ander Europees land centraal staat.

Start / pauzeer slideshow

Voor zijn talrijke opnamen ontving het orkest onderscheidingen als de Diapason d’Or en de Gramophone Award. Een registratie van Mahlers Eerste symfonie werd in 2013 genomineerd voor een Grammy Award.

De vorige optredens van het Boedapest Festival Orkest en zijn chef-dirigent Iván Fischer in Het Concertgebouw waren twee opeenvolgende avonden in mei 2016 met werken uit Mozarts laatste levensjaar, waaronder Die Zauberflöte en het Requiem.

Bijgewerkt op woensdag 20 september 2017