Noord Nederlands Orkest

orkest

Het Noord Nederlands Orkest bestaat sinds 1862 en is daarmee Nederlands langst bestaande professionele orkest. Het gezelschap verzorgt in de drie noordelijke provincies zo’n 120 concerten per seizoen (inclusief schoolconcerten) en treedt daarnaast elders in het land op, bijvoorbeeld in De Doelen in Rotterdam en Het Concertgebouw.

Het repertoire bevat naast de klassieke meesterwerken ook hedendaagse composities en crossovers met popmuziek. Anthony Fiumara is composer in residence van het orkest. Stefan Asbury (chef-­dirigent tot eind 2014/15) is honorair dirigent, Antony Hermus is vaste gastdirigent en Michel Tabachnik dirigent emeritus.

Start / pauzeer slideshow

Vooraanstaande dirigenten als Viktor Liberman, Jean Fournet, Alain Lombard, Susanna Mälkki en Nikolai Alexeev stonden in het verleden bij het Noord Nederlands Orkest op de bok; recentelijk werd er gewerkt met Jan Willem de Vriend, Michael Jurowski, Stefan Vladar, Han-Na Chang en James Judd.

Onder de internationale solisten met wie het orkest heeft ­opgetreden, zijn Eva-Maria Westbroek, ­Nemanja Radulovic, Daniel Hope, Simone Lamsma, Severin von Eckardstein, Alexander Gavrylyuk, Laurie Anderson, ­Michael Nyman en Steve Vai.

Het vorige optreden van het Noord Nederlands Orkest in Het Concertgebouw was op 25 ­augustus de Robeco SummerNight at the Musicals met Pia Douwes.

Bijgewerkt op woensdag 18 juli 2018