Wie is Liviu Prunaru?

Liviu Prunaru

viool

Liviu Prunaru is concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest sinds het najaar van 2006. De Roemeense violist studeerde bij Alberto Lysy aan de beroemde Menuhin Music Academy in Gstaad en bij Dorothy DeLay in New York. In 1993 won hij de Prijs Eugène Ysaÿe, de publieksprijs én de tweede prijs van het Koningin Elisabeth Concours.

Het winnen van het Juilliard Mendelssohn Concours in 1999 leidde tot zijn solodebuut in Lincoln Center in New York met de Juilliard Symphony. Liviu Prunaru trad sindsdien als solist op met het Royal Philharmonic Orchestra en het London Symphony Orchestra en gaf recitals over de hele wereld.

Start / pauzeer slideshow

Bij het Concertgebouworkest trad hij in mei 2008 voor het eerst als solist op in een uitvoering van Saint-Saëns’ Derde vioolconcert. In december 2012 was hij de solist in Dvoƙáks Vioolconcert, in juni 2014 in Piazzolla’s Las cuatro estaciones Porteñas en in oktober van dat jaar soleerde hij met solocellist Gregor Horsch in het Dubbelconcert van Brahms.

Liviu Prunaru bespeelt een Stradivarius uit 1694, mede dankzij financiering door de Stichting Instituut Gak aan hem in bruikleen gegeven door de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest.

Bijgewerkt op maandag 17 juli 2017