Wie is Pietari Inkinen?

Pietari Inkinen

dirigent

Pietari Inkinen studeerde viool en directie aan de Sibelius Academie in Helsinki. Sinds zijn afstuderen in 2005 staat hij als ­gastdirigent voor orkesten over de hele wereld, ­waaronder de Staatskapelle Dresden, de Münchner Philharmoniker, het Orchestra dell’Accademia ­Nazionale di Santa Cecilia en het BBC ­Symphony ­Orchestra.

In 2013 viel hij op korte termijn in bij ­Opera ­Australia voor een productie van ­Wagners Der Ring des Nibelungen. Deze eerste ­volledige ‘Ring’-cyclus ooit in Australië kreeg veel lof van de internationale pers. Eind 2016 werd de ­gehele cyclus hernomen.

Start / pauzeer slideshow

In 2015 werd ­Pietari ­Inkinen benoemd tot chef-dirigent van het Symfonie­orkest Praag alsook van de Ludwigs­burger Schloss­festspiele, en begon tevens zijn ­achtste en laatste seizoen als artistiek leider van het New Zealand Symphony Orchestra, waar hij sindsdien honorair gastdirigent is. ­

Gedurende zijn dienstverband daar kreeg de Finse dirigent zowel van het publiek als van muziekcritici veel bijval voor zijn internationale tournees en zijn cd-registraties voor Naxos en EMI.

Vanaf het huidige seizoen is hij chef-dirigent van het Japan Philharmonic ­Orchestra, waar hij eerder vaste gastdirigent was. Met ingang van seizoen 2017/18 vervult bij dezelfde functie bij de Deutsche Radio Philharmonie. Pietari Inkinen dirigeert voor het eerst het Koninklijk Concertgebouworkest.

Bijgewerkt op vrijdag 19 mei 2017