Wie is Jaap van Zweden?

Jaap van Zweden

dirigent

In januari 2016 werd Jaap van Zweden benoemd tot music director van de New York Philharmonic met ingang van het seizoen 2018/19. Daarmee keert hij terug naar de stad waar hij als zestienjarige viool ging studeren aan de ­Juilliard School of Music.

Drie jaar later werd hij concertmeester van het Koninklijk Concert­gebouworkest, de jongste uit de geschiedenis. In 1996 verruilde Jaap van Zweden zijn strijkstok voor de ­baton. Hij vervulde chef-dirigentschappen bij het ­Orkest van het Oosten, het Residen­tie ­Orkest en deFilharmonie in Antwerpen, en was chef-dirigent en artistiek leider van het ­Radio Filharmonisch Orkest.

Start / pauzeer slideshow

Na zijn benoeming tot chef-dirigent van het ­Dallas ­Symphony ­Orchestra in 2008 – een functie die hij dit seizoen voor het laatst vervult – nam zijn carrière een internationale vlucht. Hij leidde vooraanstaande orkesten als het Chicago ­Symphony Orchestra, de New York Philharmonic, het London Philharmonic Orchestra en de Berliner Philharmoniker.

In 2012 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Hong Kong ­Philharmonic Orchestra, waarmee hij Wagners complete ‘Ring’-cyclus op cd uitbracht. Onder zijn talloze bejubelde opnamen bevinden zich ook de complete symfonieën van ­Beethoven en Brahms en Wagners ­Parsifal, waarvoor hij in 2012 een ­Edison in ontvangst mocht nemen.

Door Musical America werd hij in dat jaar gehuldigd als ­Conductor of the Year. Jaap van Zweden stond voor het eerst in 1998 als dirigent voor het ­Koninklijk Concertgebouworkest tijdens een openluchtconcert in het Vondelpark. Bij het laatste gezamenlijke optreden in mei 2017 leidde hij Prokofjevs Derde pianoconcert en de Achtste symfonie van Sjostakovitsj.

Bijgewerkt op dinsdag 24 april 2018