Wie is Antonio Pappano?

Antonio Pappano

dirigent

Antonio Pappano – ‘Sir’ sinds 2012 – werd in Londen geboren als kind van Italiaanse ouders. Toen hij dertien was, verhuisde het gezin naar de Verenigde Staten, waar hij piano, compositie en directie studeerde.

Door zijn werk als repetitor en assistent-dirigent bij diverse operahuizen ontwikkelde Antonio Pappano zich al gauw tot een begenadigd operadirigent. Hij leidde producties van onder andere de New York City Opera, de Lyric Opera of Chicago en de Bayreuther Festspiele.

Start / pauzeer slideshow

Zijn eerste vaste aanstelling als operadirigent was bij het operahuis in Oslo, gevolgd door De Munt in Brussel. Sinds 2002 is hij als chef-dirigent verbonden aan het Royal Opera House Covent Garden in Londen. Bij het Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Roma is Antonio Pappano chef-dirigent sinds 2005.

Naast deze twee vaste verbintenissen is hij een veelgevraagd gastdirigent, creëert hij als dirigent en als pianist een gestage stroom cd- en dvd-opnamen en werkt hij mee aan programma’s voor de BBC.

Het laatste optreden van Antonio Pappano in Het Concertgebouw was met het Koninklijk Concertgebouworkest in januari van dit jaar; bij die gelegenheid publiceerde Preludium een interview met de dirigent.

Bijgewerkt op maandag 24 april 2017