Wie is Antonio Pappano?

Antonio Pappano

dirigent

Antonio Pappano – ‘Sir’ sinds 2012 – werd in Londen geboren als kind van Italiaanse ouders. Toen hij dertien was, verhuisde het gezin naar de Verenigde Staten, waar hij piano, compositie en directie studeerde.

Door zijn werk als repetitor en assistent-dirigent aan diverse operahuizen ontwikkelde Antonio Pappano zich al gauw tot een begenadigd operadirigent. Hij leidde producties van onder andere de New York City Opera, de Lyric Opera of Chicago en de Bayreuther ­Festspiele. Zijn eerste vaste aanstelling als operadirigent was bij het operahuis in Oslo, gevolgd door De Munt in Brussel.

Start / pauzeer slideshow

Sinds 2002 is hij muzikaal leider van het Royal Opera House Covent ­Garden in Londen, en sinds 2005 tevens van het orkest en het koor van de Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome.

Daarnaast is Antonio Pappano een veelgevraagd gastdirigent bij ’s werelds beste orkesten, creëert hij als dirigent én als pianist een gestage stroom cd- en dvd-opnamen, en werkt hij mee aan programma’s voor de BBC, waarbij zijn introducties tot Italiaanse opera en Wagners Der Ring des Nibelungen een speciale vermelding verdienen.

Antonio Pappano debuteerde in 2004 bij het Koninklijk Concertgebouworkest en keerde daarna meerdere keren in Amsterdam terug. Het recentste optreden met het orkest was in januari 2017 met werken van Ljadov, Dvoƙák en – met Lisa Batiashvili als soliste – het Vioolconcert van Tsjaikovski.

Bijgewerkt op donderdag 11 april 2019