Wie is Myung-Whun Chung?

Myung-whun Chung

dirigent

De Zuid-Koreaanse dirigent Myung-whun Chung begon zijn muzikale carrière als pianist. Zijn eerste optreden gaf hij op zevenjarige leeftijd met het Seoul Philharmonic Orchestra. Met zijn zussen, de violiste Kyung-wha Chung en de celliste Myung-wha Chung, vormde hij het Chung Trio.

Zijn directieopleiding volgde hij aan de Mannes School of Music en de Juilliard School in New York. Daarna werd hij assistent van Carlo Maria Giulini bij het Los Angeles Philharmonic Orchestra. Na directieposten en gastdirigentschappen bij vele ­vooraanstaande Europese orkesten is Myung-whun Chung steeds meer betrokken geraakt bij de ­muzikale wereld in het Verre Oosten.

Start / pauzeer slideshow

Zo is hij medeoprich­ter van het Asia Philharmonic Orchestra, ­waarvan hij ook chef-dirigent is. Sinds 2001 is hij ­muzikaal adviseur van het Tokyo Philharmonic Orchestra en van 2006 tot 2015 was hij chef-dirigent van het Seoul Philharmonic Orchestra.

Met dit orkest tourde hij met veel succes door Europa. In 2011 tekende het Seoul Philharmonic Orchestra als eerste Aziatische orkest een contract met het label Deutsche Grammophon om tien cd’s op te nemen. Myung-whun Chung is music director van het Korean Broadcasting Symphony Orchestra, en de eerste Honorary Cultural Ambassador voor Zuid-Korea.

In ­seizoen 2012/13 begon hij als eerste gastdirigent van de Staatskapelle Dresden, de eerste in de geschiedenis van dit orkest. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest is Myung-whun Chung sinds 1984 regelmatig te gast. In maart 2014 leidde hij het orkest in de Tweede symfonie van Beethoven en Berlioz’ Symphonie fantastique.

Bijgewerkt op donderdag 20 april 2017