Borodin Kwartet

kwartet

In de Felix de Nobelfoyer, grenzend aan de Kleine Zaal, hangt een schilderij van het Borodin Kwartet door Ronald Ophuis; het werd onthuld in 2006 ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van het ensemble.

In 1945 vormden vier studenten van het conservatorium in Moskou het Moskou Philharmonisch Kwartet, dat tien jaar later werd omgedoopt tot het Borodin Kwartet. De pijlers van het Russische kwartetrepertoire hebben altijd centraal gestaan: Borodin, Tsjaikovski, Glinka, Stravinsky, Prokofjev en Schnittke.

Een bijzondere band heeft het Borodin Kwartet met Sjostakovitsj: met deze componist werkte het aan de interpretatie van al zijn vijftien strijkkwartetten. Het Borodin Kwartet speelde al een volledige Sjostakovitsj-cyclus in onder meer Wenen, Zürich, Frankfurt, Madrid, Sevilla, Lissabon, Londen, Parijs en New York.

Naast de vele kwartetavonden die het Borodin Kwartet verzorgt, deelt het het podium in grotere kamermuziekbezettingen graag met collega’s als Yuri Bashmet, Elisabeth Leonskaja, Boris Berezovski, Denis Matsuev en Nikolai Lugansky.

Start / pauzeer slideshow

Recentelijk voerde het met de Staatskapelle Dresden onder leiding van Vladimir Jurowski de concerten voor strijkkwartet en orkest uit van Martinů en Schulhoff. Het kwartet geeft bovendien masterclasses en neemt regelmatig zitting in internationale concoursjury’s.

In de Kleine Zaal van Het Concertgebouw maakte het Borodin Kwartet zijn debuut met twee optredens in april 1969. De huidige Sjostakovitsj-serie ging afgelopen februari van start en strekt zich uit tot in oktober 2019.

Bijgewerkt op zondag 24 maart 2019