Borodin Kwartet

kwartet

Het Borodin Kwartet werd in 1945 gevormd door vier studenten van het conservatorium in Moskou, onder de naam Moskou Philharmonisch Kwartet. Tien jaar later werd voor de huidige ensemblenaam gekozen. Russische muziek, van Borodin en Tsjaikovski via Glinka en Prokofjev tot Schnittke, heeft altijd een centrale plaats binnen het repertoire ingenomen, evenals het oeuvre van Beethoven.

Een hechte band onderhield het ensemble met Dmitri Sjostakovitsj. Deze componist werkte herhaaldelijk met de musici aan de interpretatie van zijn strijkkwartetten. Het kwartet geeft bovendien regelmatig masterclasses en nam zitting in de jury van verschillende internationale concoursen.

Concertgebouw Sessions met het Borodin Kwartet

In seizoen 2016/17 tourde het Borodin Kwartet door de Verenigde Staten en Canada; ook optredens in Zweden, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en Italië staan voor 2017/18 in de agenda. Voor muziek in ruimere kamermuziekbezetting deelt het Borodin Kwartet dit seizoen het podium met onder anderen mezzosopraan Karine Deshayes en de pianisten Barry Douglas, Elisabeth ­Leonskaja, Dmitry Masleev en Alexei Volodin.

Start / pauzeer slideshow

In de Kleine Zaal van Het Concertgebouw maakte het kwartet zijn debuut met twee optredens in april 1969 en het was er voor het laatst te gast in mei 2017, toen het onder meer de verjaardag van de Kleine Zaal op 12 mei opluisterde. In de Felix de Nobelfoyer, grenzend aan de Kleine Zaal, hangt sinds 2006 een portret van het Borodin Kwartet door Ronald Ophuis.

Bijgewerkt op zondag 29 april 2018