Wie is Quirine Viersen?

Quirine Viersen

cello

Quirine Viersen kreeg haar eerste cellolessen van haar vader, Yke Viersen. Later waren Jean Decroos en Dmitri Ferschtman haar docenten aan het Conservatorium van Amsterdam en Heinrich Schiff aan het Mozarteum in Salzburg.

Al snel werd ze prijswinnaar van een aantal belangrijke concoursen, waaronder het Parijse Rostropovich Internationaal Celloconcours (1990) en het Tsjaikovski Concours in Moskou (1994). Ze nam in 1994 de Nederlandse Muziekprijs in ontvangst en kreeg in 2000 de Credit Suisse Young Artist Award, waaraan een concert was verbonden met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Zubin Mehta tijdens het Lucerne Festival.

Start / pauzeer slideshow

Sindsdien soleerde Quirine Viersen met vele belangrijke orkesten in Nederland, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, maar was ze ook te gast bij bijvoorbeeld de Wiener Philharmoniker, het Israëlisch Filharmonisch Orkest, het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra en het Filharmonisch Orkest van Sint-Petersburg. Ze soleerde onder leiding van dirigenten als Herbert Blomstedt, Bernard Haitink, Valery Gergiev, Jan Willem de Vriend en Ingo Metzmacher.

Als kamermusicus vormt ze al sinds 1996 een succesvol duo met pianiste Silke Avenhaus; ze maakten samen inmiddels vijf cd’s. Quirine Viersens opname van de solosuites van Britten was afgelopen jaar genomineerd voor een Edison Klassiek, en Bachs solosuites bracht ze in 2012 uit op cd.

In Het Concertgebouw is Quirine Viersen al vele jaren een regelmatige gast; in de Kleine Zaal was ze tijdens de Robeco SummerNights van 2016 nog te beluisteren in twee verschillende programma’s.

Bijgewerkt op donderdag 2 maart 2017