Wie is Jonathan Biss?

Jonathan Biss

piano

De Amerikaanse pianist Jonathan Biss stamt uit een muzikale familie. Zijn ouders zijn allebei violist, en zijn grootmoeder Raya Garbousova was een van de eerste bekende vrouwelijke cellisten; Samuel Barber droeg zijn Celloconcert aan haar op. Jonathan Biss was leerling van Evelyne Brancart en Leon Fleisher.

In 2001 maakte hij onder leiding van Kurt Masur zijn debuut bij de New York Philharmonic. Sindsdien soleerde hij bij onder meer het Konzerthausorchester Berlin, het Melbourne Symphony Orchestra, het Boedapest Festival Orkest en de orkesten van Chicago, Cleveland, Philadelphia en Boston. In Nederland was hij te gast bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Start / pauzeer slideshow

Met tenor Mark Padmore tourde hij in Italië en de Verenigde Staten en met het Belcea Kwartet speelde hij in Wigmore Hall. Hij legt al Beethovens pianosonates op cd vast en ­maakte een populaire online­cursus over de Weense meester. In zijn project Biss’s Schumann onderzocht hij de rol van deze componist binnen de muziekgeschiedenis.

Na ebooks over Schumann en Beethoven publiceerde hij vorige maand Late Style, over late werken van tien verschillende componisten. Sinds 2010 is de pianist ook docent aan zijn eigen alma mater, het Curtis Institute of Music in Philadelphia.

In Het Concertgebouw had Jonathan Biss een vier­delige residency in seizoen 2012/13, in mei 2016 speelde hij in een programma met Jean-Guihen Queyras, Lisa Batiashvili en Antoine Tamestit en in november keerde hij terug in de Kleine Zaal samen met het Brentano Kwartet.

Bijgewerkt op dinsdag 28 februari 2017