Wie is Andris Nelsons?

Andris Nelsons

dirigent

Bij het Boston Symphony Orchestra trad Andris Nelsons aan als chef-dirigent in 2014/15 en tekende hij na zijn eerste seizoen bij tot 2021/22. Vanaf voorjaar 2018 is hij daarnaast benoemd tot Gewandhauskapellmeister in Leipzig; met het Gewandhausorchester deed hij als onderdeel van een uitgebreide inauguratietournee op 25 april jongstleden Het Concertgebouw aan.

Andris Nelsons begon zijn loopbaan als trompettist in het orkest van het operahuis in zijn geboortestad Riga. In 2001 vertrok hij naar Sint-Petersburg voor een dirigentenopleiding bij Alexander Titov en een jaar later nam hij privélessen bij Mariss Jansons.

Start / pauzeer slideshow

Hij werd chef-dirigent van de Letse Nationale Opera (2003-2007) en van de Nordwestdeutsche Philharmonie (2006-2009). Van 2008 tot juni 2015 maakte hij vervolgens furore als chef-dirigent van het City of Birmingham Symphony ­Orchestra.

Naast zijn vaste betrekkingen in Boston en Leipzig is Andris Nelsons een veelgevraagd gastdirigent bij onder meer de Berliner en de Wiener Philharmoniker, het Symphonie­orchester des Bayerischen Rundfunks en de New York Philharmonic. Sinds 2008 dirigeert hij ook met grote regelmaat het Koninklijk Concertgebouworkest. Opera leidde hij onder meer bij de Bayreuther Festspiele, het Royal Opera House in Londen, de Wiener Staatsoper en de Metropolitan Opera in New York.

Bijgewerkt op vrijdag 23 maart 2018