Ontdek alle artikelen

Notenbeeld

Robert Schumann: Vioolconcert

Robert Schumanns Vioolconcert werd na zijn dood snel weggemoffeld. Het product van een verwarde geest, vonden de nabestaanden. Maar was dat wel terecht?

Notenbeeld

Simeon ten Holt: Canto Ostinato

Echte minimal-componisten zijn in Nederland op één hand te tellen. Simeon ten Holt (1923-2012) is er een van: hij ontwikkelde een hoogstpersoonlijke, sensuele stijl binnen die stroming. Zijn avondvullende Canto ostinato werd ongekend populair binnen de Nederlandse klassieke muziek.

Notenbeeld

Barbers Adagio for Strings

Het Adagio for Strings van Samuel Barber is een van de droevigste, maar ook een van de populairste stukken klassieke muziek ooit geschreven. Hoe krijgt Barber het voor elkaar om met zo weinig melodisch materiaal luisteraars zo tot tranen te roeren?

Notenbeeld

Met Hannes Minnaar door Bachs Goldberg-variaties

Pianist Hannes Minnaar bespreekt Bachs Goldberg-variaties. De contrasten, maar ook de grote eenheid. Was de reeks bedoeld om als één geheel uit te voeren? ‘Ik heb nog veel vragen.’

Notenbeeld

Franz Schubert: Deutsche Tänze

Anton Webern maakte een bewerking voor orkest van Franz Schuberts Deutsche Tänze: dan denk je al gauw aan ondoordringbare, atonale muziek. Desondanks is dit charmante kleinigheidje van de oude meester bij hem in goede handen. 

Notenbeeld

Arvo Pärt: Fratres

Arvo Pärts Fratres is een van de meest gespeelde hedendaagse composities, en ook deze maand klinken er twee bewerkingen van het stuk in de Kleine Zaal. Wat maakt Fratres zo effectief?

Notenbeeld

Antonín Dvořák: het ‘Amerikaanse’ strijkkwartet

Tijdens zijn verblijf in New York aan het eind van de negentiende eeuw schreef Antonín Dvořák een aantal ‘Amerikaanse’ werken, waaronder een strijkkwartet. ‘Het enige wat Amerikaans is aan Dvořáks ‘Amerikaanse’ strijkkwartet is dat het daar gecomponeerd is’, aldus musicoloog Paul Griffiths. Klopt dat?

Notenbeeld

De dood van een meisje

Eeuwenlang was de dood van een jonge vrouw een geliefd thema in de West-Europese cultuur. Ook Franz Schubert werd erdoor gegrepen. Lees hier hoe de dood zich bij hem in muzikale thematiek laat vertalen. 

 

Notenbeeld

Sjostakovitsj huilt, Sjostakovitsj lacht

Sjostakovitsj' Eerste pianoconcert heeft last van stemmingswisselingen: van lyrisch naar hilarisch – en weer terug. Wil de echte Sjostakovitsj opstaan?

Notenbeeld

De noten van de 'Frühlingssinfonie'

In de symfonieën van zijn tijdgenoten miste Robert Schumann de innerlijke spirituele band die Beethovens symfonieën kenmerken. Zelf was Schumann vooral geïnspireerd door Schubert – die wees hem de weg in zijn ‘Frühlingssinfonie’.

Notenbeeld

De noten van Bach's Cellosuites

Nicolas Altstaedt speelt op 9 februari in zijn eigen Spotlight-serie alle zes cellosuites van Johann Sebastian Bach. Op 24 mei herhaalt hij er twee in de serie Iconen. Hij duikt voor Preludium in de noten.

Notenbeeld

De noten van Bruchs Vioolconcert

Je hele leven componeren, en dan toch om slechts één werk herinnerd worden: dat is de tragiek van Max Bruch. Waarom deed zijn Eerste vioolconcert er wél toe?

Notenbeeld

De noten van Haydns Celloconcert

In 1961 werd een verloren gewaand concert van Joseph Haydn ontdekt: het Celloconcert in C groot. Een baanbrekend werk van een nog jonge Haydn.

Notenbeeld

Moesorgski's Schilderijen van een tentoonstelling

Moesorgski’s Schilderijen van een tentoonstelling is een van de meest bewerkte composities ooit. Maurice Ravels orkestratie uit 1922 kreeg wereldfaam, evenals de seventies-rockversie van Emerson, Lake & Palmer. Waarom? Kijk en luister maar naar de muziek.