Ontdek alle artikelen

Interview

Allrounder Tsjaikovski

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski was opvallend veelzijdig, vooral in vergelijking met zijn landgenoten.
Musicoloog Rutger Helmers zoekt de verklaring in zijn professionalisme. En zijn torenhoge ambitie.

Interview

Van de glijbaan

Ruim vier jaar geleden soleerde Simon Höfele bij het Concertgebouworkest en daarna remplaceerde hij er meerdere keren als solotrompettist. Deze maand is hij terug in Amsterdam, met een eigen programma in de serie Rising Stars.

Interview

Ken Hakii - altviool

Als student zag hij het Concertgebouworkest op tv. ‘Herman Krebbers was de beste concertmeester, het orkest hoorde wereldwijd bij de top drie. Ik hield meteen van de klank, maar die wereld leek onbereikbaar.’ Nooit had Ken Hakii gedacht dat dát zijn orkest zou worden.

Interview

Marian van der Meer programmeert al 25 jaar concerten in de Grote Zaal

Bellen en mailen met de wereldtop, musici uitnodigen om te komen optreden en bespreken welke werken ze uitvoeren. Maar ook: wakker liggen van de financiën én genieten van de kunst van Cecilia Bartoli. We spreken met Marian van der Meer, programmeur bij Het Concertgebouw.

Interview

Wat kunst te vertellen heeft

Nederland leerde Jan Smit kennen als flamboyante voorzitter van de Almelose voetbalclub Heracles. Met zijn vrouw Katy verkent hij vooral de wereld van de cultuur. 

Interview

‘Je blijft toch altijd musicus’

Johan Giskes begon zijn carrière als altviolist in het Concertgebouworkest, maar moest opgeven na een ongeneeslijke allergie voor strijkstokkenhars. Nu duikt hij als muziekhistoricus met grote regelmaat in de archieven van het orkest, en deelt hij zijn vondsten met Preludium

Interview

Hebben we contact?

Hopelijk buigt de luisteraar zich naar voren om zo dicht mogelijk in de klank van het Dudok Quartet Amsterdam te kruipen. Dat is de wens van de musici, ook als ze op 5 juni de Kleine Zaal bespelen met muziek van Beethoven en Keuris. 

Interview

Helma van den Brink: Fagot

Helma van den Brink had nog een half jaar te gaan op het conservatorium, toen ze al een plek bemachtigde als tweede fagottist in het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze was drieëntwintig. Dat werd een feest, én een persoonlijke worsteling. 

Interview

Verliefd op Mélisande

Deze maand leidt Stéphane Denève het Concertgebouworkest bij De Nationale Opera in ­Debussy’s meesterwerk Pelléas et Mélisande. ‘Als mij gevraagd wordt naar mijn favoriete muziekstuk noem ik meestal het stuk waar ik aan werk. Maar als ze doorvragen moet ik zeggen: Pelléas.’ 

Interview

Dubbelconcert voor verwante solisten

Ten tijde van dit interview is componist Michel van der Aa nog volop bezig aan akin, het dubbelconcert voor viool, cello en orkest dat hij voor het Koninklijk Concertgebouworkest schrijft. ‘Het is de eerste keer dat ik over dit werk praat en dat is toch altijd wat spannend.’

Interview

Risico contra routine

‘Het Koninklijk Concertgebouworkest vind ik al mijn hele leven een van de allermooiste orkesten ter wereld’, zegt Jan Raes over het gezelschap waarvan hij nu ruim tien jaar algemeen directeur is. Een gesprek over succes, risico en teamwork.

Interview

Niet in woorden te vangen

Afgelopen najaar woonde Tansy Davies drie maanden in Amsterdam, als composer in residence van Het Concertgebouw. Zij snoof de sfeer op en zocht inspiratie voor een nieuwe compositie voor Asko|Schönberg. Een gesprek in december, vlak voor Davies terugkeerde naar Engeland.

Interview

Dichterbij het orkest

In het fonkelnieuwe RCO House – de schilders zijn nog bezig – leidt Hoofd Development Anne Christin Erbe mij naar een rustige plek om te praten over de bijzondere band die ze heeft met de mensen die jaarlijks aan RCO Foundation schenken en de bedrijven die zich aan het Koninklijk Concertgebouworkest verbinden.

Interview

‘Stilte is zeldzaam geworden’

De Litouwse dirigente Mirga Gražinytė-Tyla is op 21 mei voor het eerst in Het Concertgebouw te gast, met het City of Birmingham Symphony Orchestra. ‘Uiteindelijk zoek ik in de mu­ziek kracht die inspireert en optilt.’